onsdag 3 juni 2009

Funktionshinder

Föreningen Grunden för personer med intellektuella funktionshinder arbetar på många sätt otraditionellt eftersom de bytt generalistiskt bemötande och förväntningar mot att se individer och arbeta med den enskildes möjligheter. Många samhälleliga reformer kan ses i samma ljus men organisationen tar arbetet för självständighet längre och bryter därmed mot en del av de många kvarstående tabun som finns kring funktionshinder.

Till helgen är det dags för deras Kvinnokonferens i Göteborg. Läs om projektet som lett fram till den kommande helgen med teman som feminism & självförsvar och feminism & funktionshinder i dagens GP.

Artikeln är intressant nog för en egen bloggpost men trots det- en anknytning till folkbibliotek: Det finns många exempel på bibliotekarier som tagit kontakt med intresseorganisationer och deltagit i evenemang för att öka servicen till intellektruellt funktionshindrade. Men i arbetet finns spännvidden mellan traditionalism och förgivettaganden - öppenhet och vilja att möta skiftande behov.

Kunskapen om intellektuella funktionhinder måste dock öka och informationsarbetet få ta större plats. Läsfrämjande och uppdatering till bättre anpassade medier är viktigt. Men att skapa en trygg miljö där varje användare bemöts utifrån sina kunskapsbehov och kan känna sig säker på att inte få sin integritet skadad är ett stort arbete. Läsfrämjandeprojekt ses ofta som icke kontroversiella i det här sammanhanget medan steget till att skapa informationsfrihet för "alla" grupper är en mer utmanande fråga.

Uppsökande bibliotekarier/socialbibliotekarier etc behöver utbildning av aktörer som t ex Grunden för att få hjälp med att förändra betongstrukturer som behöver rivas. I arbete med intellektuellt funktionhindrade möts man av många frågeställningar som appellerar till dem om barn & unga. Bibliotekarier och andra auktoriteter vill avgöra behoven och skapar en statisk verksamhet där det är svårt för förtryckta grupper att bryta igenom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grunden är bra

tre representanter från föreningen Grunden kommer till sommarkursen på Önnestads folkhögskola
tisdagen 30 juni

har du tid kan du komma och lyssna

P A

Lina Z Y sa...

Jag hoppas att Kristianstads bibliotekarier läser din uppmaning. Olof kanske?