tisdag 1 september 2009

"Tjejbloggar"

Mediekrönikan i dagens SVD har flera viktiga poänger. Den beskriver väl hur nyanslöst bloggande diskuteras. Dunkels ingrep i en liknande diskussion i somras; att racka ner på "tjejbloggar" var då också fokus för intresset.

Nu ska vi dock inte glömma att det inte är s k tjejbloggar som är en isolerad illa omtyckt och förtryckt företeelse. Snarare är det vad unga kvinnor och flickor skapar som väcker aggressioner och nedvärderande responser. Nätet är här inget undantag och vi vet hur censur och förbud begränsat flickors nätrörlighet och skapande.

SVD ska dock skämmas för formuleringen

Hur kan tonårstjejernas bloggar framkalla så mycket och så intensivt hat från vuxenvärlden? Även om bloggarna är ytliga och illa skrivna är reaktionerna helt utan proportioner.

Är skribenten en slösurfare som drar sina slutsatser utifrån ett fåtal exempel som cirkulerar i olika vuxenforum?

Tjejers bloggar är inte ytliga eller illa skrivna. Vi kan tycka det om individers bloggande, eller subgruppers. Men att tillskriva flickors bloggpostande som generellt undermåligt språkligt sätt eller med - för en del läsare - tråkigt innehåll det är absurt.

Leta och jämför bloggar. Det du tycker om finns där... Oavsett om en tjej eller kille är avsändaren...

4 kommentarer:

devilkitten sa...

Amen!

Lina Z Y sa...

ave maria full av nåd välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt jesus
heliga maria guds moder bed för oss syndare nu och i vår dödsstund

eller hur var det nu? länge sen man pysslade med sånt.

:)

Dunkels sa...

SvD:s fråga är ytterst relevant (även om jag självklart håller med dig om att den slarviga formuleringen avslöjar en obehaglig människosyn - män och kvinnor som hatar kvinnor). Påminner mig om en mäktig rad i Dixie Chicks Not ready to make nice: "And how in the world can the words that I said Send somebody so over the edge That they'd write me a letter Sayin' that I better shut up and sing Or my life will be over"

Lina Z Y sa...

Ursäkta Elza. Jag borde länkat till ditt strålande inlägg i DN:
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/debatt-bloggarna-1.907307

"Tjejbloggarna är visst viktiga"