torsdag 3 september 2009

Råmanus Kristianstads bokfestival


Smakprov:
Årets program är "oförutsägbart och brett" meddelar Nylander et al (KB 24/6).Under en uppdaterad, dagsaktuell, nyfiken och samtidsspeglande festival hade alla upptänkliga offentliga rum i Kristianstads kommun fyllts med digital utrustning som presenterar e-litteratur och berättande i olika former. Då hade Nylander haft på fötterna när han säger sig vilja bredda, öppna för fler genrer och överraskningar. Som programmet nu ser det ut bär det stora likheter med det traditionella tänkande som SFs bioprogram en genomsnittlig höstmånad.

"Varje bokfestival med självaktning bör ha med poesi" säger festivalgeneralen Nylander (KB 17/3). Ja, självklarheterna skall gärna återupprepas i olika former eftersom man i kristianstad är mainstream. Men vad betyder självaktning? I det här fallet vill arrangörerna kunna glänsa för att man återigen serverar de redan frälsta med föreläsningssalar men nu med mer än Kajsa Ingmarsson och Göran Greider vid podierna. Prosa, poesi och akademiska inslag. Känner ni självaktning nu?

"Den unga svenska poesin behöver uppmärksamhet menar Nylander et al vidare (KB 24/6). Vilka utgör då den unga svenska poesin? De nyligen fysiskt publicerade och av bokförlag lanserade? Eller är det den unga, svenska poesi som spränger gränser genom digital samverkan och överbrygda åldersgränser som behöver en otraditionell publik och ovanligt förekommande uppmärksamhet?

....

Här finns en 7000 tecken lång variant av mina tankar om festivalen ur många fler aspekter än vad som ryms i den publicerade krönikan (se föregående bloggpost).
(Foto: Feministiska kören, bokfestivalen 2008)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste din krönika i KB och slås att det du gör är att utmana det normativa. Dvs normen för läsning, text och bok.
Dvs att läsning av en bok alltid ska starta på sidan 1 och avslutas på sidan 100 (där mördaren avslöjas).


I och med att du visar på alternativ till normen utmanar du makten, oavsett det handlar om bibliotek, böcker eller könsroller. Det betyder också att perspektivet är under- och utifrån och att de som har makten alltid kommer att förneka eller förtiga och motarbeta tankarna och idéerna.

Det ska bli intressant viken härskarteknik som kommer att användas. Dom kommer inte att förlåta dig, men tidningen är än så länge på din sida - så länge du inte skriver likadant om dom.

Lina Z Y sa...

Kristianstadsbladet har i nyhetsform använt sina kultursidor till att marknadsföra bokfestivalen ganska ohämmat. Så brukar det fungera och det är bara att beklaga att mina påpekanden kommer som en liten parantes i ett hav av bokvurmande (dvs artefakten med hårda pärmar.)

Om jag utmanar maten så spelar det inte särskilt stor roll. Det finns alltid taktiker att förbigå detta.

I det här fallet använder man den lättaste härskartekniken av dem alla:

osynliggörande

Dock tror jag at det inom en snar framtid kommer se annorlunda ut. Kultur och bibliotekschefer kommer att få stora problem med sin stretegi att sticka huvudet i sanden och låta bli att rekrytera bibliotekarier, pedagoger och informationsvetare som jobbar dagsaktuellt- med ungas verktyg och i deras verklighet.

(Fast det gäller alla generationer på lite längre sikt.)